Praktische zaken
Werkwijze
Overige informatie
Kwaliteit
Om te garanderen dat de praktijk kwalitatieve zorg levert, moet er allereerst een goedgekeurd kwaliteitsstatuut zijn. Een hardcopy van het kwaliteitsstatuut is op de praktijk in te zien.
Daarnaast zijn er diverse registraties die tevens aangeven dat ik als hulpverlener voldoe aan diverse eisen die gesteld worden qua opleiding, bijscholing en kwaliteit van zorg.
BIG-registratie: mijn nummer is 39918850425.
LVVP-lidmaatschap: ik ben lid van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten). Zij visiteren aangesloten praktijken om kwaliteit van zorg te waarborgen.
Klachten
Het kan voorkomen dat je niet tevreden bent met de behandeling of de gang van zaken eromheen. Het prettigst is het als je dit direct met je therapeut bespreekt, zodat je samen kunt kijken hoe dit het beste aangepakt kan worden. Toch kunnen er redenen zijn waarom dit lastig is of je voelt je onvoldoende gehoord en begrepen in je klacht. Dan zijn er officiële klachtenfunctionarissen die aangesloten zijn bij beroepsverenigingen waartoe je je kunt wenden. Zij kunnen je begeleiden en adviseren en eventueel zelfs zorgen voor bemiddeling in uiterste gevallen waarin dat nodig is.
Mentalie is lid van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten), en daarmee is de klachten- en geschillenregeling van de LVVP van kracht. Wanneer je er echt niet uitkomt met je behandelaar, kun je op de website van de LVVP (www.lvvp.info) kijken welke stappen je kunt zetten, maar begin met het bespreekbaar maken met je behandelaar.
Privacy
Zoals de wet AVG vereist, heeft Mentalie een privacystatement gemaakt. Hieronder kun je dit doorlezen. De wet is vanaf 25 mei 2018 van kracht.
Naastbetrokkenen
Als je dierbare psychische klachten heeft en in behandeling is bij een psycholoog kan het fijn zijn om daarbij betrokken te worden. Hierbij geldt altijd dat de cliënt zelf bepaalt of dat gebeurt en in welke vorm. Een traject bij een psycholoog is vertrouwelijk, wat inhoudt dat de behandelaren nooit zonder toestemming van de cliënt informatie mogen delen over de klachten, eventuele diagnoses, de behandeling etc. aan derden. Wij mogen zelfs niet aangeven of iemand wel of niet in behandeling is en of diegene naar de afspraken komt. Dat kan frustrerend zijn als je als partner of familielid je zorgen maakt en je je machteloos voelt. Dat begrijpen we heel goed. Helaas is hierin ons beroepsgeheim leidend en adviseren wij daarom aan naastbetrokkenen toch met de persoon in kwestie zelf in gesprek te gaan en voor te leggen of je betrokken kunt worden.
Crisis
Ben je in levensgevaar? Bel 112.
Geen levensgevaar maar wel acute hulp nodig? Bel je huisarts of de huisartsenpost of neem contact op hulplijn 113 (gratis via: 0800-0113).
Kwaliteitsstatuut
Van een GZ-psycholoog mag je een bepaalde kwaliteit verwachten, omdat het hierbij gaat om een door de overheid ingestelde, beschermde titel. Je mag deze titel alleen voeren als je geregistreerd bent via de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en aan bepaalde eisen voldoet op het gebied van vakkennis en vaardigheden. Ook betekent het dat GZ-psychologen onder het wettelijk tuchtrecht vallen.